Zelfrespect

Sharing is caring!

Zelfrespect en zelfvertrouwen

Jij bent mooi en bijzonder en de hele wereld mag dat weten! Als je zelfvertrouwen hebt en respect voor jezelf, dan straal je als een diamant en geniet de hele wereld met je mee.

De stralende Diamant

Het klinkt misschien raar, maar je kunt een mens vergelijken met een diamant! Zo’n mooie, schitterende edelsteen die bijvoorbeeld in een gouden ring is verwerkt.

Je komt namelijk op de wereld als een schitterende en stralende diamant. Die diamant krijgt soms een donkere laag en wordt dof. Omdat je vervelende dingen meemaakt, veel verdriet hebt of jezelf niets waard vindt. Dan straalt je diamant niet meer. Je voelt je verdrietig, boos, of denkt dat je niets kunt of er niet leuk uitziet.

De drie A’s

Herken je dat? Voel je je wel eens een ‘doffe’ diamant? De oefeningen die we ‘Aarden, Adem en Aandacht’ noemen kunnen je helpen om je weer beter te voelen. Want als je positief over jezelf denkt voel je je blij,

  • ga je meer rechtop lopen,
  • kijk je mensen goed aan,
  • gaat het beter op school,
  • heb je het leuker met je vrienden of vriendinnen,
  • kun je beter met je ouders overweg.

Als trots bent op jezelf, dan voel je je goed. We noemen dat ‘een goed zelfbeeld en eigenwaarde hebben’. En vergeet niet: je bent goed zoals je bent! Mensen houden van je, juist omdat jij het bent!. Als je de oefeningen van de 3 A’s uitvoert, merk je dat je een beter gevoel over jezelf krijgt. Voordat je het weet straal je weer als een schitterende diamant!. Probeer het maar eens.

De keus van je leven

Wat vind je leuk en wat niet? Waar ben je goed in en wat kun je echt niet? Niemand is óveral goed in. Omdat je buurjongen zo goed kan voetballen, of je klasgenootje altijd een tien heeft voor rekenen, betekent dat niet dat jij dat ook moet kunnen. En als je broer alleen maar chips eet, of je vriend altijd voor de computer zit, betekent dat niet dat jij dat ook moet doen!

Je hebt natuurlijk te maken met je ouders en de juf of meester op school, maar je bent ook jezelf. Je hebt het recht om te zeggen: ik doe geen dingen die niet bij mij passen, ik heb mijn eigen mening en durf het ook te zeggen.

Bijvoorbeeld:

* ik eet liever een appel dan een banaan
* ik hou van ballet maar niet van voetbal
* ik ben voor Ajax en niet voor PSV
* ik lees liever dan dat ik op de gameboy speel
* ik ben goed in tekenen maar niet in rekenen of andersom!

Je mag trots zijn op jezelf en de wereld geniet met je mee als je dat bent!