Kinderdagverblijf

Net als veel jonge ouders zul je misschien wel willen weten hoe het er op een kinderdagverblijf aan toe gaat. Je hebt er al veel over gehoord, maar eigenlijk nog nooit binnen gekeken. Je vraagt je af hoe jouw kind zijn of haar dagen daar gaat beleven en of het er allemaal goed aan toe gaat. Je kindje zal er de meeste tijd van tenminste één dag doorbrengen en je wilt natuurlijk wel dat het kinderdagverblijf jouw kind op de best mogelijke manier opvangt, wat aansluit bij jouw (opvoed)wensen. Er zijn verschillende soorten leeftijdsgroepen in de opvang. De babygroep is van nul tot anderhalf jaar, dreumesgroep is van anderhalf tot tweeënhalf of drie jaar en de peutergroep is tot 4 jaar. Een verticale groep is kinderen van alle leeftijden in een groep.

De dag van een baby op de babygroep
Baby’s hebben een eigen voeding- verzorging- en slaappatroon. Het kinderdagverblijf zal altijd zoveel mogelijk rekening houden met de thuissituatie patronen. Het ritme van de baby bepaalt de dagelijkse structuur. Een medewerker van een babygroep heeft meestal een pedagogische achtergrond en zal met het kindje de meeste tijd doorbrengen en alle liefde, aandacht en verzorging op zich nemen. Een baby krijgt zo vaak mogelijk dezelfde verzorger, zodat het kind zich vertrouwt voelt.

Dag van een dreumes en peuter
Naarmate de wereld van je kindje groter wordt en begint te lopen, om de wereld te ontdekken, is hij of zij klaar voor de dreumesgroep. Kinderdagverblijven zijn speciaal ingericht zodat het kind zich vrij en veilig kan en mag bewegen door te klimmen, glijden en rennen. De pedagogische medewerkers zullen de ontwikkelingen van je kind nauw volgen en prikkelen met allerlei activiteiten. Sommige kinderen slapen in de middag nog een paar uurtjes. In de ochtend krijgen de kinderen een fruithapje of ander tussendoortje en in de middag wordt er gezamenlijk lunch gegeten. Met goed weer wordt er altijd buiten gespeeld.

De meeste kinderdagverblijven houden zich vaak aan een strak schema en wordt alle bijzonderheden van je kind in een schriftje geschreven, zodat de ouders de ontwikkelingen thuis kunnen nalezen.

Complicaties tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is een intensieve proces waarbij je vaak te maken hebt lichamelijk klachten. Vaak zijn deze klachten geen gevaar voor je ongeboren baby. Het is wel belangrijk om de klachten met de juiste zorg te behandelen. Hou daarom altijd goed bij wanneer de klachten zijn begonnen en wat de klachten precies inhouden. Je kunt op diverse website veel informatie vinden over wat er allemaal gebeurd tijdens je zwangerschap. Ook handig is om gebruik te maken van een zwangerschapskalender. We hebben een aantal complicaties die veel voorkomen tijdens je zwangerschap even op een rijtje gezet.

Overgeven
Overgeven gebeurd vaak in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Dit kan vaak geen kwaad als het niet overmatig voor komt. Wanneer je echt niks meer binnenhoudt en een aantal dagen duurt, bestaat het risico van uitdrogen en fors gewichtsverlies. Dit is ook niet gezond voor je kind die volop aan het groeien is in je buik en de nodige voedingstoffen moet hebben. Hiervoor moet je soms worden opgenomen in het ziekenhuis.

Bloedverlies
De eerste 12 weken van een zwagerschap is vaak het meest spannende periode. Bloedverlies voor 12 weken kan duiden op een miskraam. Rond de 12de week kun je een Echo onderzoek doen waarbij je een kloppend hartje kan zien. Het hoeft niet altijd te beteken wanneer je bloedverlies heb dat je een miskraam hebt. Er kan een wondje zitten op de baarmoedermond, ontsteking of een poliep aan de baarmoedermond. Ook kun je door geslachtsgemeenschap en obstipatie bloed verliezen.

Bekkenpijn (bekkeninstabiliteit)
Tijdens je zwangerschap maar ook daarna hebben veel vrouwen last van hun bekken. Normaal gesproken houden je spieren je bekken bij elkaar (bekken bestaat namelijk uit 3 botstukken). Wanneer je zwanger bent worden je spieren in je lichaam slapper en heeft het meer rek. Hierdoor worden je botsstukken niet meer goed bij elkaar gehouden. Vaak merk je dit door lage rugpijn, pijn rond het schaambeen, pijn bij lang zitten, beurs of moe gevoel in de onderrug.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Er is sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wanneer de bevruchte eicel zich op een andere plek dan de baarmoeder innestelen.

Zwangerschapsdiabetes
Als je tijdens je zwangerschap last krijgt van suikerziekte, is dit niet hetzelfde als wat normaal onder diabetes wordt verstaan. Je hoeft hier niet voor in te spuiten alleen wel rekening houden met je voeding. Zwangerschapsdiabetes gaat in de meeste gevallen gewoon weer over na de bevalling.

Theater is goed voor ontwikkeling kind

Kinderen moeten zich uiteraard nog veel ontwikkelen en daarom is het belangrijk om hun fantasie te verrijken en ze echt kind te laten voelen. Een speelse manier om creativiteit te ontwikkelen is theater. Ook voor andere belangrijke aspecten is het goed zoals het nemen van initiatief, het leren uitdrukken en het stimuleren van samenwerking.

Bovengenoemde vaardigheden worden gestimuleerd als kinderen een toneelstuk gaan oefenen. Het is daarom leuk om een toneelstuk te maken en een kindertheater te organiseren. Misschien weet je niet precies wat er allemaal bij komt kijken om dit mogelijk te maken. Daarom kan dit artikel je helpen bij het maken van een educatief toneelstuk.

Wat moet ik regelen?

Je kunt niet direct beginnen met het maken van een toneelstuk want er komt flink wat voorbereiding bij kijken. Allereerst moet je een onderwerp of thema voor het te spelen stuk bedenken. Na deze brainstormsessie moet je bekijken welke dingen hiervoor nodig zijn. Schrijf de benodigdheden op een flipover en begin daarna met het verzamelen.

Dingen waar je aan moet denken zijn een script dat in veel gevallen nog zelf geschreven moet worden. Er zijn echter ook wel scripts te bestellen zoals bij groep 8 musicals ook wordt gedaan. Begin daarna met het verdelen van de rollen en houdt eventueel audities. Ook moet je denken aan de techniek zoals het licht, het decor, kostuums, rekwisieten en de schmink.

Oefenen
De kinderen moeten wel de tijd krijgen om het toneelstuk voor te bereiden. Ze moeten onder meer de tekst leren en bekijken welke stem ze op moeten zetten. Er komen namelijk vaak typetjes voor die wellicht een ander gedrag vereisen. Daarnaast moeten er dansjes geoefend worden of moet men gezamenlijke liederen leren zingen.

Naast het kindertheater kun je eventueel ook nog een quiz organiseren. Laat een kind de quizmaster spelen terwijl anderen juist de vragen beantwoorden. Natuurlijk kun je afwisselen zodat iedereen een keer de quizmaster is geweest.

20 weken echo

Een 20 weken echo wordt gedaan vlak voor de 20 weken of net na de 20 weken van je zwangerschap. Je kunt er zelf voor kiezen of je een echo wilt laten maken of niet. Het is verstandig om er goed over na te denken en er over te praten waarom je een onderzoek wilt doen en of je alles wilt weten. Als je er voor kiest om een 20 weken echo te laten doen, dan kun je duidelijkheid krijgen over je baby. Daarnaast heb je een extra geniet momentje van je baby en kun je het geslacht te weten komen.

De 20 weken echo

Voorafgaand aan het onderzoek, zal je een gesprek hebben met je verloskundig, huisarts of gynaecoloog. Tijdens het verloop van de 20 weken echo worden er niet hoorbare geluidsgolven naar de baarmoeder gestuurd. Deze geluidsgolven brengen geen schade met zich mee. Door de geluidsgolven wordt er een beeld gecreëerd en kun je de baby dus zien.  De duur van de echo is ongeveer 30 minuten. Tijdens het gehele onderzoek wordt de baby goed bekeken, om eventuele afwijkingen te bekijken.

Uitslag

Tijdens het onderzoek kunnen er afwijkingen gevonden worden. De uitslag krijg je in de meeste gevallen direct na het onderzoek. Als spraken is van iets verdachts of dat er daadwerkelijk een afwijking is geconstateerd, wordt er een vervolgonderzoek voor je ingepland. Wil je dit niet, dan kan dat ook. Het is namelijk niet verplicht om een vervolgonderzoek te doen. Echter is het belangrijk om te weten, dat het onderzoek geen 100% zekerheid geeft op een gezonde baby. Er zijn ook afwijkingen die niet zichtbaar worden tijdens de echo, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje(komt voor bij 1 op de 10 baby’s).

Speel met je kinderen om af te vallen

De meeste ouders weten dat kinderen proberen bij te houden een hoop werk kan zijn. Maar weinig mensen realiseren zich dat je door een uur per dag met je kinderen te spelen, een goede training achter de rug hebt. Dit kan een uitstekende manier zijn om actief te zijn en actief te blijven. Neem de kinderen mee naar buiten om te spelen en je doet de hele familie een plezier.

Ga naar de speeltuin.

Als je nog jongere kinderen hebt, kan de speeltuin een van de meest betoverende plekjes van hun leven zijn. Er is zoveel te doen en ze houden ervan om rond te rennen. Maak het nog leuker door hen te helpen met spelen en mee rond te rennen.

Tikkertje, jij bent het!

Tikkertje is steeds een favoriete activiteit geweest tijdens de speeltijd. Het is makkelijk, leuk, en kan overal worden gedaan. Daarbij zorgt het voor veel beweging. Speel tikkertje met je kinderen! Probeer een grotere locatie te vinden voor meer ruimte om te bewegen en zorg ervoor dat je rent als een gek.

Team-inspanning.

Er zijn verschillende teamsporten die gemakkelijk kunnen worden aangepast aan het gezin en die voor veel plezier zorgen. Denk aan voetbal en basketbal als twee uitstekende sporten die je uitdagen om in beweging te geraken. Je kan de regels aanpassen afhankelijk van leeftijd en capaciteit zodat ze het beste werken voor jouw gezin. Denk er alleen aan dat je moet bewegen.

Bedenk een spel.

Het leven is zeker geen hoop regels die je moet volgen. Bedenk een spel met je familie. Denk aan veel beweging, ballen, en de ruimte om op de proppen te komen met iets leuks dat voor uitdaging en plezier zorgt.

Trampolinepret.

Een trampoline kan veel pret opleveren. Daarbij is het heel gezond. Ga naar buiten en geniet ervan met of zonder de familie voor een uitstekende workout. Je kan ook spelen op de trampoline.

Waterpret.

Kinderen zijn dol op water of het nu het zwembad is of het strand. Zwemmen is een activiteit waarbij je moeilijk gewicht verliest door het drijfvermogen van het water, maar spelen in het water kan heel goed zijn voor je. Speel spelletjes die veel beweging vergen, waarbij de druk van het water je tegenwerkt. Probeer frisbee, basketbal, en zelfs tikkertje in het water.

Sport Samen.

Hoewel spelletjes heel leuk kunnen zijn en een geweldige manier zijn om buiten te komen en in beweging te geraken, is het een goed idee om ook samen te sporten als familie. Als de kinderen nog jong zijn kan je ze in een kinderwagen stoppen en een wandeling doen. Als ze ouder zijn kan je samen proberen te trainen in de sportschool of hardlopen in het park. De kans is groot dat ze het geweldig vinden. Het is goed voor hen en ze leren gewoontes aan die uitstekend zijn voor de toekomst.

Door vijf dagen per week een uurtje te spelen, kan je je leven veranderen. Je zal zien dat je afvalt als je in betere vorm bent. Daarbij zorg je voor een betere toekomst voor je kinderen.